Що можна приготувати з окуня

Що можна приготувати з окуня
З тих пір як люди навчилися видобувати вогонь і рибу, почалася довга кулінарна історія, в ході якої було придумано безліч страв. Серед цього найширшого асортименту особливої ​​популярності набув річковий окунь, рецепти приготування якого дуже різноманітні, прості і неймовірно смачні. М’ясо цього прісноводного хижака чудово поєднується з овочами, сирами, грибами, крупами і соусами, та й в істинному вигляді воно завжди чудово.

Здавалося б, ну що такого особливого на обід або вечерю може запропонувати нам частий гість прісноводних водойм? Насправді ж з річкового окуня можна зробити стільки страв, що всі рецепти навіть не зможуть вміститися в гастрономічну енциклопедію.

Цих рибок можна готувати різними способами: коптити і запікати в багатті або на грилі, в фользі або на деку в солі або соусах. Крім того окушки ідеальні як у вигляді філе, так і в неочищеному вигляді. З них виходить чудова вуха, а також найніжніші котлети. Але щоб не бути голослівними, давайте розглянемо кілька смачних рецептів.

Рибник з окуня

Ця несолодка випічка, начинкою якої виступає переважно риба, вельми популярна в багатьох куточках неосяжної Росії і особливо на північно-заході, де представники прісноводної фауни водяться в достаток.

Природно, кожен регіон має свої власні рецепти приготування цього чудового блюда. Ми ж приготуємо балтійський варіант пирога, начиненого фаршем з філе річкового окуня

Складові

  • Тісто листкове – 0,5 кг;
  • Окуневе філе – 0,6 кг;
  • Гриби свіжі – 0,4 кг;
  • Морквина – 1 коренеплід;
  • Ріпчаста цибулина – 1 головка;
  • Яйце куряче – 1 шт .;
  • Сир тертий – 2 ст.л .;
  • Свіжа зелень петрушки або кропу – 1 пучок;
  • Вершкове масло – 1 ст.л .;
  • Сіль за смаком;
  • Перець – ½ ч.л.

Рибник - блюдо з річкового окуня

Приготування

  1. Філе Окушко необхідно нарізати невеликими шматочками, після чого присаливаем їх і перчимо.
  2. Поки рибка просочується спеціями, приготуємо інші компоненти начинки. Ріпчасту цибулину нарізаємо дрібними кубиками і обсмажуємо у вершковому маслі до золотистого кольору, потім додаємо до нього натерту морквину і нарізані невеликими скибочками гриби. Смажити інгредієнти необхідно до тих пір, поки не випаруватися вся вийшла з грибів рідина.
  3. Потім подсаливаем і злегка перчимо зажарку, присмачуємо подрібненою зеленню, а як тільки вона трохи подстинет, додаємо до неї натертий сир.
  4. Також для начинки нам потрібно приготувати яєчну соломку, для чого яйце збиваємо з пучкою солі і 2 ст.л. води, а далі випікаємо на сковорідці тонкий омлет, який-то згодом і нарізаємо вузькими смужками.
  5. Ну, а тепер можна формувати пиріг. Тісто розгортаємо овальним пластом і по краях з обох сторін робимо по кілька надрізів, залишаючи в центрі млинця місце для укладання начинки. Після цього викладаємо по центру шар риби (1/2 частина від усього філе), потім зажарку і омлет, а поверх знову рибу і перекриваємо хрест-навхрест пиріг нарізаними стрічками з тіста.
  6. В результаті у нас повинна вийти витягнута «косичка», яку необхідно змастити жовтком і запекти в духовці при 190оС протягом 30-40 хвилин.

У процесі випікання м’ясо окуня дасть сік і пиріг вийде дуже ніжним з соковитою начинкою.

Читайте ще схожі записи:


Риба домашнього копчення

Рагу з окуня річкового з пастою чилі

Швидко, смачно і корисно – це, напевно, основні критерії ідеального рецепта. Але що ж може бути краще і корисніше рибних страв. Тим більше, якщо ця риба – окунь.

Для цього мексиканського шедевра кулінарії допускається використання, як дрібного, так і великого Окушко, розмір не є принциповим, оскільки знадобиться нам тільки філе. А приготувати це екзотичне блюдо можна так:

Паста-чилі

Для початку потрібно приготувати ароматний приправу – пасту-чилі. Готується вона легко і швидко, зате ефект від неї просто карколомний.

  • Отже, 1 свіжий чилійський перець необхідно запекти в духовці, щоб від нього відокремилася шкірка. Або ж можна потримати стручок над полум’ям газової плити.
  • Після цього шкурку знімаємо і витягаємо з серединки насіння.

Поради кухарчуком
– Гостроту пасти можна регулювати кількістю перцевої м’якоті.
-Щоб при чищенні перцю руки згодом не «горіли», перед цією процедурою змастіть долоні і пальці рослинним маслом.

  • У чашку блендера завантажуємо перцеву м’якоть, ½ ч.л. зіри, 4 часникових часточки, ½ ч.л. коріандру, вичавлюємо сік ½ лимона, наливаємо 1/5 ст. води і перемелює все інгредієнти до однорідної маси.

Рагу з окуня річкового з пастою чилі

Тепер же займемося самим рагу. Мелконашінкованний цибулю ріпку (1 головка) пасеруємо на сковороді 4 хвилини, після чого додаємо до нього чилі приправу, а через 2 хвилини заливаємо в ємність 0,3 л жирних вершків.

Коли маса почне закипати, відправляємо в неї заздалегідь нарізане невеликими шматочками окуневе філе (0,4-0,5 кг), солимо все за смаком і на малому вогні під кришкою тушкуємо блюдо хвилин 10.

Риба виходить неймовірно ароматною з приємною гостротою. Подавати рагу з окуня з чилі підливою слід разом з рожевим або бурим рисом.

Риба в лусці «Лентяйка»

Чоловік прийшов з риболовлі, і як видно клювання був досить гарним, раз дрібний річковий окунь завзято визирає з рюкзака. Що робити, доведеться чистити таких малявок з їх щільною лускою, витративши на метушню з окунем добрих півдня.

Однак вихід знайшовся в рецепті північних народів – ханти і мансі, що вельми хитрі на такі хитрощі, як запікання риби в печі або в духовці прямо з лускою.

  1. Для готування можна брати будь-яку кількість риби (в нашому випадку 10 рибок) і чистити її не потрібно. Однак слід все ж випатрати з брюшков всі нутрощі і видалити зябра з голови, а потім гарненько прополоскати тушки від крові і слизу.
  2. Після цього натираємо сіллю риб’яче нутро і поверхню.
  3. Тепер підготуємо начинку для окунів. Ріпчасту цибулю (2-3 головки) шаткуємо тонкими кільцями і змішуємо з майонезом (4 ст.л.), після чого закладаємо нарізку в риб’ячі черевця. Для ароматизації в черевце можна додати ще й скибочки лимона.
  4. Уклавши всі начинені тушки на деко, відправляємо їх в духову шафу на 20 хвилин при температурі 190 ° С.

Риба в лусці «Лентяйка»

Незважаючи на простоту рецепта, річковий окунь виходить, що називається «пальчики оближеш». Шкірочка з лускою в даному випадку грають роль фольги і м’ясо, просочившись сіллю, соком цибулі і майонезом, стає соковитим, ніжним і дуже смачним. А самі ханти і мансі готують таким чином рибу на вогнищі, що робить її ще смачніше.

Як запекти окуня