Можливо, ви помічали, що, готуючи по одному і тому ж рецепту, одна господиня отримує кулінарний шедевр, а інша – катастрофу кухонного масштабу? Що додати і як замішувати тісто для паски пасхального, щоб готова випічка буквально танула на мові і справляла враження? Ми розповімо секрети отримання найбільш вдалою випічки, так що відкривайте свої кулінарні книги – наші поради стануть в нагоді вам!
Оскільки великодня випічка – справа далеко не нове, а народна традиція, яка прийшла в нашу повсякденність крізь століття, то ми постаралися зібрати рекомендації сучасних майстрів кулінарії, так і навички, які застосовували ще наші прабабусі. Щоб великоднє тісто, рецепт якого Ви вибрали, вдалося на славу, використовуйте наші невеликі підказки – і результат не змусить себе чекати, запевняємо вас!
Перед тим, як затівати тісто
Як би ретельно ми не відбирали інгредієнти майбутнього пасхального шедевру, як б не відмірюють з точністю до міліграмів потрібне їх кількість, вся наша робота піде нанівець, якщо перед початком процесу ми не приділимо трохи часу попередньої підготовки.
- Перед тим, як замішувати тісто для паски, наводимо порядок в кухні: прибираємо все зайве, моєму все нечисте, вимітаємо і миємо підлогу. Це допоможе нам налаштуватися на потрібний лад і створити правильну атмосферу.
- Адже ми всі пам’ятаємо, що Воскресіння Христа – це, в першу чергу, велике свято християн, і пов’язаний він з нашою душею. За старих часів господиня будинку, перед тим, як створювати опару, знімала все шпильки і аксесуари, що мають застібки, і читала молитву. Якщо для вас Пасха – не просто черговий привід зібратися за столом, підіть їхній приклад!
- Щільно закриваємо всі вікна і двері: найбільше дріжджове тісто не любить протягів, і навіть легкий протяг може зіпсувати весь наш труд. Ну, а духоту можна і перетерпіти пару годин, чи не так?
- Не варто забувати, що паску не терпить різкого шуму і гучних звуків і готується без зайвої суєти і поспіху.
- Створення великодньої випічки – це робота не механічна, а моральний і високодуховних працю. Чи не починайте приготування пасхальної випічки, якщо ви нервуєте, зліться або перебуваєте в поганому настрої – це неодмінно відіб’ється на результаті! Постарайтеся подумати про те, що паску і паска – ваш дар тим, кого ви любите і кому бажаєте добра.
Ну що ж, ми налаштувалися на потрібний лад і привели кухню в належний вигляд – можна і до таїнства приготування тіста для паски переходити! Про те, як не потрапити в халепу і отримати на виході відмінну якість пасхальної випічки – читаємо нижче!
починаємо пироги
Здавалося б, що такого складного в приготуванні тіста для випічки – відміряли потрібну кількість інгредієнтів, змішали їх і засунули в духовку. І все – справа в капелюсі, які тут можуть бути секрети? Але ж ні! Щоб наше пасхальне тісто, рецепт якого ми обрали, добре замішувалося, а готове частування вдалося всім сусідкам на заздрість, вам знадобляться наші невеликі поради та рекомендації.
- Практично в кожному доброму рецепті пасхального тіста йдеться, що борошно потрібно просіяти. Чи не пропускайте цей пункт як маловажний – саме від цього залежить, як добре підніметься випічка і вийде вона ніжною і повітряної.
- Хочете отримати особливо смачне і ароматне виріб? Тоді вирушайте за продуктами для тесту для паски пасхального не в найближчу торгову точку, а на ринок! На ринкових прилавках і яйця побільше та трохи краще, і сметанка пожирніше та послаще, і вершки погуще. А ринковий сир взагалі не йде ні в яке порівняння з продуктами з супермаркетів!
- Як мінімум за годину до початку роботи, підготуйте і викладіть на стіл або робочу поверхню все, що буде потрібно нам для випічки. По-перше, всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури до моменту, як прийде час відправляти їх в заміс. По-друге – так у вас набагато менше шансів забути про який-небудь необхідної дрібниці типу ваніліну, яка хоч і не першорядна, але вплине на смак випічки.
- Дуже ретельно вимішуємо тісто: на момент, коли його треба буде відправляти в духовку, воно повинно вільно і без зусиль відставати від рук і столу і бути з бульбашками повітря всередині.
- Дріжджове тісто в процесі замішування (як мінімум один раз!) Потрібно залишати "відпочити" на пару годин в теплому місці. Строго витримуйте той час, який вказано у вашому рецепті пасхального тіста, інакше замість високого пишного страви отримаєте малопривабливий приосадкувате «щось».
- Якщо ви малодосвідчених кулінарка, скористайтеся вагами, а не просто додавайте компоненти "на око" – це може дозволити собі тільки досвідчений боєць кухонного фронту. Якщо ж в рецепті не вказано потрібну кількість в міліграмах або мілілітрах, а йдеться про склянках, врахуйте, що класична ємність – це двісті мілілітрів, а не двісті п’ятдесят, триста і т. Д.
- При виборі форми для запікання не забудьте, що дріжджове тісто здатне збільшитися в розмірах в два, а іноді і в три рази, тому віддайте перевагу ємність з запасним обсягом і не заповнюйте її цілком.
- Горіхи, сухофрукти, спеції та прянощі до складу додають в останню чергу, коли воно вже практично готове і набуло потрібної консистенції.
- Після того, як Ви розподілили заміс за формами, постарайтеся не робити різких рухів і не смикати ємність, інакше тісто западе.
Після вивчення наших маленьких і, як ви могли переконатися, нескладних порад, ми навіть не сумніваємося, що ваше тісто для паски пасхального виявиться вище всяких похвал, а ваші кулінарні здібності стануть предметів заздрості для подруг! Вдалих пасок і веселого свята!