Багато страви з морепродуктів часто сприймаються як делікатес, а вітаміни і мінерали, що входять до їх складу, ще додають їм цінності.
Якщо до вас раптово нагрянули гості і мало часу на приготування вечері, то вас може виручити салат з кальмара з яйцем – легкий, смачний і корисний. Це відмінний вихід з положення і прекрасне блюдо, як для святкового столу, так і для звичайної вечері, потрібно лише мати в холодильнику необхідні продукти.
Кальмари – практично найпопулярніші морепродукти. Це морські головоногі молюски, що мешкають в помірних і тропічних водах. Вони видобуваються в великих кількостях і придатні для різних видів кулінарної обробки.
М’ясо кальмарів – поживний продукт з ніжним специфічним смаком. Його використовують для приготування салатів, перших і других страв. Випускають консерви з кальмарів, а також заморожені напівфабрикати.
М’ясо кальмарів – дієтичний продукт, який містить:
- 18% білка і всього 3% жиру;
- вітаміни групи В, РР, Е, поліненасичені жирні кислоти омега;
- селен, йод, фосфор, залізо, цинк, магній і інші мікро- і макроелементи;
- 75 ккал в 100 грамах.
Як правильно варити кальмари для салату
- М’ясо кальмарів размораживаем при кімнатній температурі.
- Обдаємо кальмарів окропом, щоб вони легко очистилися.
- Знімаємо поверхневу плівку.
- Зсередини дістаємо і видаляємо прозорі хитнув пластини.
- Ретельно (3-4 рази) промиваємо.
- Доводимо до кипіння підсолену воду (на 1 кг кальмарів 2 літри води і 2 ст. Ложки солі). При бажанні можна додати в неї спеції – лавровий лист, чорний перець горошком.
- Опускаємо в киплячу воду тушки кальмарів – на 1-2 хвилини, не більше. При більш тривалому кипінні вони стають жорсткими. Але можлива варіння кальмарів і більше 30-ти хвилин. Після 30-ти хвилин приготування м’ясо кальмарів знову стане м’яким і ніжним, проте значно втратить у вазі і об’ємі.
- Шумівкою виймаємо кальмари і викладаємо їх на друшляк.
- Ми залишаємо остигати кальмари до кімнатної температури.
Традиційний салат з кальмарів з яйцем і цибулею
Складові
- Кальмари заморожені – 500 г + –
- Яйця курячі – 5 шт + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт + –
- Сіль і перець – за смаком + –
- Майонез – для заправки + –
- Оцет столовий – 0,5 ст.л. + –
- Цукор-пісок білий – щіпка + –
Покрокове приготування салату з кальмарів з яйцем і цибулею
- Відварити кальмари, остудити до кімнатної температури.
- Подрібнюємо кальмари за допомогою ножа соломкою.
- Варимо курячі яйця круто (10 хвилин після закипання), заливаємо холодною водою. Коли охолонуть, очищаємо від шкаралупи і подрібнюємо кубиками.
- Ріпчасту цибулю очищуємо від лушпиння, промиваємо водою, дрібно нарізаємо.
- У глибоку чашку наливаємо столовий оцет, додаємо сіль і цукор, перемішуємо.
- Викладаємо в чашку подрібнену цибулю, заливаємо холодною водою, щоб вона повністю його покрила. Ми залишаємо на 20-30 хвилин, щоб з лука вийшла гіркота, віджимаємо від маринаду.
- У велику миску викладаємо кальмари, подрібнені яйця, сіль, чорний перець, майонез, ріпчаста цибуля, перемішуємо.
- Перекладаємо в салатник і подаємо до столу!
Салат з кальмарів з яйцем і авокадо
Складові
- Кальмари відварені – 400 г;
- Кукурудза консервована – 0,5 банки;
- Рис відварений – 0,5 склянки;
- Яйця варені – 4 шт;
- Огірок свіжий – 1 шт;
- Авокадо – 1 шт;
- Лимон – 0,5 шт;
- Сіль за смаком;
- Майонез – за смаком;
- Зелень – за смаком.
Як приготувати салату з кальмарів з яйцем і авокадо
- Відварюємо рис в підсоленій воді, промиваємо.
- Авокадо чистимо, нарізаємо невеликими шматочками, поливаємо соком половинки лимона.
- Варені яйця і кальмари нарізаємо дрібними кубиками.
- Огірок нарізаємо локшиною.
- Подрібнюємо зелень.
- Всі інгредієнти складаємо у велику миску, додаємо консервовану кукурудзу, попередньо злив рідина з банки.
- За смаком додаємо сіль і майонез.
- Подаємо до столу, прикрасивши зверху подрібненою зеленою цибулею.
Салат з кальмарів з яйцем і грибами
Багато хто любить салати з грибами, які теж відмінно поєднуються з кальмарами. Такий салат з кальмарів з яйцями і грибами виходить ситним і смачним.
Складові
- Кальмари відварені – 200 г;
- Печериці свіжі – 200 г;
- Яйця варені – 3 шт;
- Цибуля ріпчаста – 100 г;
- Майонез – 50 г;
- Олія соняшникова – 50 мл;
- Сіль за смаком;
- Чорний перець мелений – за смаком.
Як зробити салат з кальмарів з яйцем і грибами
- Відварені кальмари нарізаємо соломкою.
- Гриби нарізаємо пластинками і обсмажуємо до готовності в маслі.
- Викладаємо печериці на тарілку з паперовими рушниками, щоб вбрався зайвий жир.
- Ріпчасту цибулю очищуємо, нарізаємо тонкими півкільцями, обсмажуємо до золотистого кольору.
- Варені яйця очищаємо від шкаралупи, відокремлюємо жовтки від білків.
- Білки яєць нарізаємо соломкою.
- Жовтки натираємо на тертці.
- З’єднуємо всі складові салату, додаємо в нього сіль, перець і майонез, перемішуємо.
- Викладаємо в красивий салатник і подаємо до столу, злегка присипавши зеленню.
Салат з кальмарів з яйцем – це універсальне блюдо, що підходить і для свят, і для буднів. Є різні рецепти його приготування, і кожен з нас має можливість підібрати варіант на свій смак.