Якщо поставити запитання: яка закуска вважається найкращою і незамінною на столі, то в переважній більшості відповідь буде такий – салат. Ці холодні страви настільки популярні, що на кожне свято у нас є свій традиційний варіант, на Новий рік – олів’є, а на весілля – салат «Наречена» з копченою куркою. Таку назву ця закуска отримала заслужено, адже вона так само ніжна, як наречена, і вид її такою ж білий і повітряний, як весільний наряд.
Приготувати салат «Наречена» можна кількома способами, три з яких ми і розберемо покроково в цій статті. Ну а відкриє наше знайомство з цією закускою класичний рецепт, основні компоненти якого – курка і плавлений сирок.
Класичний салат «Наречена» з копченою куркою
Складові
- Копчена куряча грудка – 0,3 кг + –
- Яйця курячі добірної категорії – 3 шт. + –
- Плавлений сир – 1 брикет + –
- Картопля – 2 коренеплоду + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Оцет столовий 6% – 1 ст. л. + –
- Майонез салатний – 0, 2 кг + –
- Сіль дрібна «екстра» – за смаком + –
Як приготувати салат «Наречена» з копченою куркою покроково
Незважаючи на те, що інгредієнтів в цій страві зовсім небагато, смак закуски просто незрівнянний, а саме блюдо самодостатньо.
Цей покроковий рецепт до того ж найшвидший і простий, так що на приготування салату в домашніх умовах піде не більше півгодини.
Готуємо продукти для святкового салату
- Насамперед потрібно відварити яйця і картопля, попередньо помивши шкурку і шкаралупу інгредієнтів. Їх можна завантажити в одну каструльку і залити водою повністю.
- Після закипання води засікаємо 15 хвилин, а потім виймаємо в глибоку чашу яйця і заливаємо їх крижаною водою. Картоплю доварювали ще хвилин 5-10, а потім конфорку вимикаємо, окріп зливаємо і залишаємо бульби остигати.
- Поки яйця і картопля остигають, потрібно нарізати тонкими півкільцями цибулю і замаринувати його на 20 хвилин в оцті.
- Тим часом нарізаємо соломкою курячу грудку і приступаємо до очищення і подрібнення охололи компонентів.
- Яйця очищаємо від шкаралупи і розбираємо на жовтки і білки.
- З картоплі знімаємо «мундир» і починаємо збирати салат.
Щоб майонез укладався дійсно тонкої сіточкою, краще скористатися кондитерським шприцом з тонкою насадкою або пакетом з дрібної дірочкою.
Збираємо смачний салат «Наречена» пошарово
Салат «Наречена» вкладається повітряними шарами, тобто не потрібно кожен шар приминати і примазувати соусом.
- Першим шаром укладаємо курячу соломку і наносимо на неї тонку майонезну сіточку.
- Далі укладаємо віджатий від надлишків оцту цибулю.
- Потім навісу, над стравою, натираємо на дрібній тертці картопля, подсаливаем його дрібкою солі і покриваємо тонкої сіточкою майонезу.
- Далі, також навісу, натираємо на картоплю яєчні жовтки і знову наносимо майонезу зовсім небагато.
- Тепер натираємо на жовтки плавлений сирок, прикрашаємо його майонезом. Верхнім шаром йдуть дрібно натерті яєчні білки, які пишною гіркою прикрасять салат з усіх боків, як фата нареченої.
Перед подачею салату слід дати годинку на просочення. При бажанні, шари можна робити тонше, але повторювати їх тоді потрібно буде двічі.
Салат «Наречена» з копченою куркою і грибами
Курка з грибами – комбінація не нова, але дуже ніжна і завжди виграшна. А в цьому оригінальному салаті такий тандем розкривається зовсім по-особливому.
Може, вся справа в копченої грудях, яка дає дивовижний смак закуски? Давайте перевіримо.
Складові
- Грудка куряча копчена – 250-350 г;
- Консервовані шампіньйони – 1 невелика банка;
- Яйце куряче 1 категорії – 3-4 шт .;
- Картопля – 2-3 бульби;
- Сир гауда – 110-130 г;
- Майонез салатний – 200 г;
- Сіль дрібна – ½ ч. Л.
Робимо салат «Наречена» з копченою курячою грудкою і печерицями
- Яйця і картоплю варимо до готовності, після чого студія, чистимо і приступаємо до укладання салату.
- Першим шаром укладаємо терту крупно на тертці картоплю, присаливаем її пучкою солі, вкриваємо сіточкою з майонезу.
- Другим шаром розподіляємо (по картопляному шару) нарізану соломкою курку і також покриваємо її майонезом.
- На курку укладаємо нарізані соломкою консервовані гриби.
- Далі навісу, прямо над стравою, поверх грибів дрібненько стругати на терочке сир і яєчні жовтки, не притискаючи їх ложкою. Після акуратно покриваємо все сіточкою з майонезу, зберігаючи легкість шару.
- І в завершенні покриваємо салат дрібно натертими білками.
Рецепт салату «Наречена» з копченою куркою і яблуком
Салат «Наречена» багатий на вміст білків (курка, яйця, сир), але користь страви – це ще не все. Адже важливим є й його смак, так що привнести в закуску свіжих ноток і пустотливий кислинки часом явно не зашкодить.
Саме тому багато подібних салати найчастіше розбавляють кисло-солодкими фруктами, також зробимо і ми. З зеленим яблуком «Наречена» стане ще красивішим і смачніше, і ви зможете в цьому переконатися, якщо своїми руками по кроках зробите будинку це блюдо.
Складові
- Зелене кисло-солодке яблуко (велике) – 2 шт .;
- Сирок плавлений або будь-який твердо-м’який сорт – 120 г;
- Чорнослив без кістки великий – 5-6 шт .;
- Сіль за смаком;
- Пісок-цукор – 1/3 ч. Л .;
- Оцет яблучний 6% – 40 мл;
- Подрібнений волоський горіх – 3-4 ст.л. з верхом;
- Куряча копчена грудка – 0,3 кг;
- Яйця категорії «С1» – 4 шт .;
- Сік лимона – 1 ч. Л .;
- Майонез оливковий – 200-300 г.
Готуємо салат «Наречена» з копченою куркою та яблуками крок за кроком
- Яйця, зварені круто і охолоджені, чистимо і поки залишаємо цілими.
- Лук шаткуємо дуже тонко чверть кільцями і замочуємо на 15 хвилин в суміші з оцту, цукрового піску і третини чайної ложки солі.
- Чорнослив промиваємо і заливаємо на пару-трійку хвилин окропом, після чого воду зливаємо, а сухофрукти нарізаємо соломкою.
- Куряче філе подрібнюємо тонкими, середньої довжини брусочками.
- Яблуко чистимо від шкірки і насінники, натираємо крупно на тертці і змішуємо з лимонним соком, щоб м’якоть не потемніли.
- Майонез перекладаємо в кондитерський мішок з тонкою насадкою.
- Тепер можна збирати салат шарами:
- Куряче філе + майонезна сіточка.
- Маринована цибуля + майонез.
- Яєчний жовток (натертий дрібно на тертці) + майонез.
- Чорнослив + горіхи + майонез.
- Яблуко терте + майонезна тонка сіточка.
- Сир тремо на дрібній тертці прямо над шаром яблук і покриваємо тонко майонезом.
- Верхній шар – дрібно натерті яєчні білки.
В якості оформлення салат «Наречена» з копченою куркою можна присипати дрібної-дрібною горіховою крихтою або прикрасити листочками м’яти або базиліка. Не варто використовувати занадто багато декору, доречні будуть лише незначні штрихи для контрасту.