Улюблені оладки цілий рік можна побачити на столі будь-якої господині, адже це таке частування, без якого важко уявити приємне чаювання. Але отримати смачні коржі не так-то просто, адже щоб оладки на кефірі стали справжнім смакота – потрібно знати масу секретів їх приготування. У статті ми розповімо, як досягти пишності випічки, як посмажити оладки і чим начинити їх, щоб вони вийшли надзвичайно апетитними.
Бездріжджові оладки на сковороді: покроковий рецепт
Прийнято вважати, що оладки, приготовані на кефірі, поступаються за своєю пишністю коржикам, зробленим на дріжджах. Але це зовсім не так, адже якщо додати в тісто соду (як в нашому рецепті) або хоча б розпушувач, то тісто добре підніметься і стане по-справжньому повітряним.
До того ж, кефірів оладки без дріжджів готуються швидше, ніж дріжджові, так і за смаковими якостями вони виходять на порядок краще.
Складові
- Кефір (з будь-яким% жирності) – 500 г.
- Ванільний цукор – 1 пакетик.
- Сіль – 1 щіпка.
- Яйце – 1 шт.
- Сода – 1,5-2 ч. Л. (Без верху).
- Борошно (вищий сорт) – 2,5-3 ст. (З урахуванням, що в склянці буде 160 г борошна).
- Цукор – 1-2 ст. л.
Як зробити тісто для оладок
- Змішуємо в мисці цукор, сіль, яйце, після чого збиваємо інгредієнти міксером або віночком.
- Кефір добре нагріваємо в кухлик (не забуваючи при цьому кефірну масу постійно помішувати), практично доводимо кисломолочний продукт до кипіння. Нам важливо домогтися того, щоб кефір згорнувся і перетворився в пластівці.
- Повільно переливаємо підігрітий кефір в миску зі збитою яєчною сумішшю. При переливанні кефіру яєчну масу весь час заважаємо, щоб вона не згорнулася.
- Просіваємо борошно і розбавляємо її ванільним цукром.
- Кефіру яєчну суміш додаємо в борошно, після чого активно починаємо місити тісто для оладок, прагнучи отримати однорідну масу.
- В останню чергу в тісто кладемо соду і знову його перемішуємо. За тестом повинні пробігтися невеликі бульбашки повітря – це допоможе нам зрозуміти, що сталася реакція соди і кефіру, а значить – у тесту з’явилися всі шанси стати повітряним.
Дуже важливо також домогтися і потрібної консистенції тесту – воно обов’язково повинно вийти густим. Але головне – не переборщити з кількістю борошна, інакше – тісто взагалі не буде розливатися по дну сковорідки.
Поради кухарчука
Щоб тісто набуло потрібної консистенції – борошно в нього додавати бажано поступово.
Для початку можна взяти 2,5 склянки, а потім у міру необхідності досипати ще, поки тісто для оладок не загусне в потрібному ступені.
Як правильно піч оладки на сковороді
Здавалося б, що може бути складного в обсмажуванні коржів, однак якщо неправильно це зробити, то всі зусилля готування зійдуть на «ні». Адже від того, як і скільки оладки будуть пектися – залежить остаточний результат всього кулінарного процесу. Саме тому до їх рум’янцю підходимо з усією відповідальністю:
- Як тільки тісто приготуватися – даємо йому час настоятися (оптимально – 15-20 хвилин), тільки потім беремося за випікання.
- Розігріваємо сковорідку, після чого наливаємо в неї рослинне масло.
- На дно розігрітій пательні з допомогою столової ложки викладаємо тісто.
- Вогонь на плиті зменшуємо до середнього і даємо одній стороні оладок гарненько підрум’янитися. В процесі обсмажування на поверхні оладок з’являться бульбашки, це буде означати, що коржі досить пропеклися і їх уже можна перевертати на іншу сторону.
- Перевернувши оладки, накриваємо сковорідку кришкою, робимо вогонь маленьким і печемо коржі на маслі не більше 2-3 хвилин. Це дозволить їм стати ще більш пишними.
- Готові кефірів оладки викладаємо на серветку, щоб позбутися зайвого жиру, який вбрався в них при випіканні.
- Далі перекладаємо випічку в миску, накривши її пакетом або кришкою.
- Повітряні оладки без дріжджів готові – подаємо їх до гарячих напоїв разом зі сметаною або домашнім варенням.
Як приготувати пишні оладки
Приготування смачних пишних оладок залежить не тільки від правильного дотримання кулінарних кроків. Значиму роль грає якість продуктів, температура кефіру і багато інших важливих нюансів.
Дотримуючись певних правил, можна істотно полегшити процес приготування і зробити блюдо воістину смачним частуванням, хто стоїть на високу оцінку справжніх гурманів.
Просіювання борошна
В першу чергу, правильно просіюємо борошно. Правильно – це значить не менше 3-х разів, тільки тоді мука зможе повноцінно насититися киснем – і наші оладки вийдуть пишними і красивими.
Вибираючи вид борошна, краще віддати перевагу пшеничного. Однак можна скористатися і сумішшю різних борошняних видів, з’єднавши в одному тесті кукурудзяну, пшеничну і гречану муку.
температура кефіру
Робити швидкі, що не дріжджові, оладки потрібно тільки на теплому кефірі. Це обов’язкова умова, що є запорукою пишних форм домашніх оладок. Кефір з холодильника додавати в тісто вкрай не рекомендується. Оптимальна температура для кисломолочного продукту – це кімнатна температура.
Що стосується жирності кефіру, то цей коефіцієнт на кінцевий результат приготування не впливає. А ось якщо брати за основу кислотність продукту, то тут відразу варто зазначити, що на кислому кефірі оладки виходять краще, ніж на свіжому.
Вистойка тесту
Замісити тісто, на час залишаємо його, щоб він настоявся. Однак запам’ятайте, що прибирати в холодильник його не варто, нехай настоюється при кімнатній t ° C.
Ще одне дуже важливе правило, що забезпечує ніжність і легкість готових оладок, – це відмова від перемішування тесту після того, як воно настоїться. Як тільки тісто вистоїть і підніметься – відразу ж, без зайвих дій, приступайте до приготування оладок.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт оладок на дріжджах і кефірі
Оладки на кефірі з яблуками: рецепт в духовці
Спекти смачні оладки на кефірі з солодкою начинкою можна не тільки на сковороді. Не менш апетитною виходить випічка, якщо зробити її за допомогою листа в духовці.
Калорійність такого блюда, безумовно, висока (≈ 207 ккал на 100 г), проте з’їдені калорії стоять надзвичайного смаку спечений коржів.
Інгредієнти у розрахунку на порцію з 10 оладок
- Яблука – 2 шт. середнього розміру.
- Борошно – 200-230 м
- Ванільний цукор – 1 пакетик.
- Сода – 1 ч. Л.
- Кефір (густий) – 100 мл.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 2-3 ст. л. (К-ть залежить від солодощі яблук).
- Сметана – за смаком.
Приготування
- Очищаємо яблука від шкірки, нарізаємо їх дрібними кубиками.
- Змішуємо яблучну нарізку з кефіром, цукром, яйцем, ванільним цукром.
- В окремій мисці змішуємо просіяне борошно і соду.
- Додаємо до борошна солодку яблучно-кефірну суміш і починаємо заважати тісто. Воно повинно вийти густим і тільки трохи розтікатися на деку.
- Майбутні оладки викладаємо на деко (застелена пергаментним папером) за допомогою столової ложки і поміщаємо їх в духовку. Замість пергаментного паперу можна використовувати звичайну, проте в цьому випадку її обов’язково потрібно просочити маслом.
температура випікання
* Оптимальний градус для запікання в духовочние печі – 180-200 ° C.
* Почати розігрівати духовку необхідно ще за 15 хвилин до того, як в ній виявляться оладки.
* Піч коржі потрібно 15-20 хв або до бажаної румяности.
- Як тільки оладки спечуть, виймаємо деко з духовки, змащуємо їх сметаною, за смаком посипаємо цукром і знову відправляємо в піч. Готуватися вони повинні до того моменту, поки сметана з цукром не закипить.
- Спечені млинці викладаємо на підігріте блюдо і подаємо до чаю.
Однак куховарити кефірів оладки не обов’язково тільки з яблучною начинкою.
У тісто для оладок також можна класти:
- банани,
- родзинки,
- горіхи,
- мед,
- варення,
- джем,
- гарбуз,
- картопля і багато іншого.
Все залежить від вашої фантазії і смакових уподобань.
Оладки на кефірі в мультиварці
Складові
- Борошно пшеничне – 2 склянки + –
- Цукор – 120 г + –
- Яйця – 2 шт. + –
- Кефір (2,5% жирності) – 0,5 л + –
- Сода – 1 ч.л. + –
- Ванільний цукор – 10 г + –
Як приготувати оладки на кефірі
Постряпать бездріжджові оладки з легкістю можна і в мультиварці, всього за 20-30 хвилин. Оладки вийдуть майже такими ж, як ті, що приготовані в духовці.
Їх перевага в тому, що вони не зажарюють, як в сковорідці, а добре пропікаються, набуваючи при цьому гарний золотистий відтінок.
- Змішуємо яйця з цукром і заливаємо їх теплим кефіром.
- Ретельно перемішуємо яєчно-кефірну суміш віночком, після чого додаємо в неї просіяне борошно. Тісто обов’язково при цьому помішувати, щоб не було грудочок.
- Кладемо в нього ванільний цукор і 1 ч. Л. соди. Ще раз все перемішуємо, щоб вийшла однорідна маса густої консистенції.
- Включаємо на пару хвилин в мультиварці режим «Випічка» і чекаємо, поки мультічаша розігріється.
- Наливаємо в неї 1 ст. л. рослинного масла, потім ложкою в розігріту мультіварочную каструлю викладаємо тісто і пропікаються його не більше 1 хв. під закритою кришкою.
- Через хвилину перевертаємо оладки дерев’яною лопаткою на іншу сторону і при таких же умовах печемо їх близько хвилини. Так чинимо з усіма порціями коржів. На цьому приготування закінчується – бездріжджові оладки можна подавати до столу.
Яким саме способом готувати оладки на кефірі – вирішувати вам. Але в будь-якому випадку, домашні оладки швидкого приготування припадуть до смаку кожному члену вашої родини.
Використовуйте дані нами рецепти і прості поради, як швидко спекти пишні коржі самостійно, і тоді улюблене блюдо, безсумнівно, стане коронним в списку вашого кулінарного меню.
Удачі в приготуванні і смачного!