Пісний медовий кекс

postnyj-medovyj-keks
Часто нам, ласунам, доводиться робити непростий вибір між черговою порцією улюбленого десерту і красою власної фігури.

У дні, що передують особливо шанованим християнських свят, коли скоромна їжа – табу, як не можна більш до столу доведеться пісний варіант улюбленого кексу. У ньому немає тваринних продуктів, так що, бажаючи поласувати солодощами, не доведеться йти на компроміс з совістю і потім годинами зганяти зайві калорії.

Багато з тих, хто ніколи не утримувався від скоромної їжі, переконані, що постити з міркувань віри або заради стрункості – нудно і несмачно. Однак православна кухня вміє дивувати, навіть в суворі пісні дні.

Приготовлені за запропонованими нижче оригінальними рецептами домашні пісні кекси так само пишні і ароматні, як і спечені на яйцях і маслі, адже в них кладуть мед, ванілін, ягоди, що надає їм улюблений з дитинства смак. Така випічка набагато корисніше і абсолютно нешкідлива для фігури, а також натуральна.

Покроковий рецепт домашніх пісних кексиков з ваніллю

Цей спосіб випічки настільки простий, що спекти по ньому пишні маффіни (американська назва маленьких кексів) зможе навіть початківець кулінар. Головне – дотримуватися пропорції у використанні продуктів.

postnyj-medovyj-keks1

Складові

  • Борошно (в / с) – 2 склянки;
  • Цукровий пісок білий – 0,5 склянки;
  • Масло рослинне без запаху – 3 ст.л .;
  • Вода очищена – 1 стакан;
  • Сода харчова – 1 ч.л .;
  • Оцет винний – 1 ст.л .;
  • Цукор з ароматом ванілі – 1 пакетик;
  • Ізюм – 50 г;
  • Сіль – щіпка.

Як смачно спекти пісні ванільні кекси

  1. Борошно перед початком змішування продуктом неодмінно потрібно пропустити через сито – це додасть випічці пишності.
  2. Додаємо ванільний і звичайний пісок, щіпку солі (краще брати дрібну «екстра») і все змішуємо.
  3. Додавши воду і масло, замішуємо тісто. Тестова маса у нас повинна вийти трохи густіше, ніж ми зазвичай робимо на оладки.
  4. У склянку насипаємо соду і заливаємо її оцтом (можна яблучним або звичайним 9-процентним). Дочекавшись завершення бурхливої ​​хімічної реакції, виливаємо вміст склянки в тісто і знову беремося за міксер або віночок, щоб все перемішати до однорідності.
  5. У нас ще залишився родзинки. Його заливаємо окропом і залишаємо так на 5 хвилин, потім рідину зливаємо, перебираємо сушені ягоди, видаляючи зіпсовані, і додаємо в тісто. До речі, начинкою для кексів можуть стати будь-які сухофрукти, а також горіхи, мак – все, що є під рукою. Свіжі сезонні ягоди теж цілком підійдуть.
  6. Масою, яка у нас вийшла, заповнюємо до половини силіконові (металеві, паперові) формочки, встановлюємо їх на деко і відправляємо в духовку. До цього часу він вже повинен бути добре розігрітим. Зменшуємо вогонь так, щоб отримати температуру 180С, і випікаємо мафіни, поки не зарум’яняться. На це піде 30-35 хвилин.

Коли випічка трохи охолоне, присипаємо її зверху цукровою пудрою, і можна подавати до чаю.

Оригінальний рецепт пісного медового кексу з кавою

Складові

  • Свіжозаварений кави – 1 стакан + –
  • Цукор-пісок білий – 1 стакан + –
  • Арахіс або волоські горіхи – 50 г + –
  • Мед – 2 ст.л. + –
  • Борошно пшеничне – 300 г + –
  • Содовий розпушувач – 1 ч.л. + –
  • Сіль – щіпка + –
  • Рослинна олія – ​​1 ст.л. + –

Як зробити кекси на меду з кавовим присмаком в домашніх умовах

Нам знадобиться невелика глибока каструля для змішування продуктів.

  1. У посуд насамперед виливаємо остиглий несолодкий кави і відразу ж додаємо цукор, присмачуємо медом, подсаливаем. До слова, кількість цукру, в разі потреби, можна зменшити за рахунок збільшення порції меду. А якщо ви не любитель кави, його можна замінити такою ж кількістю води.
  2. Щоб розчинити солодкі компоненти швидко, відправляємо каструльку на плиту і включаємо вогонь на мінімум. Заважаємо до тих пір, поки не розчиняться крупинки цукру.
  3. Знявши посудину з вогню, додаємо в рідку основу для тіста соду. Гасити її кислотою не потрібно.
  4. Подрібнивши горіхи, кладемо і їх, а потім починаємо підсипати борошно, перемішуючи густеющая масу ложкою або лопаткою. Консистенція основи для кексів повинна вийти такий же, як у жирної магазинної сметани.
  5. Змастивши форми маслом без запаху, розкладаємо в них тісто так, щоб кожну з них заповнити до половини. Оптимальна температура випікання кавово-медових мафінів – 180С. Ступінь готовності перевіряємо дерев’яною зубочисткою, проткнув будь-який з кексів. Якщо на деревині не залишилося сирого тесту, значить, випічку вже можна виймати. Посипаємо її пудрою і подаємо до чаю теплою.

Піст – час для наведення порядку в думках, перегляду серцевих мотивів і неспішної духовної бесіди. Тимчасово обмеживши свій раціон, іноді можна собі дозволяти чашку ароматного чаю з улюбленими пісними кексами. Душевна час з хорошим другом за скромним частуванням – такий же дієвий бальзам для втомлених сердець, як і відокремлена молитва.