Влітку наше меню більш різноманітне і легке, наповнене безліччю сезонних фруктів і овочів, які стають доступними всім.
У спеку нікому немає діла до гарячих супів, а ось окрошка з хріном і гірчицею підійде по всіх параметрах, тим більше що готувати її дуже легко. Цим блюдом по праву пишається російська кухня, адже такого розмаїття оригінальних рецептів приготування з простих доступних продуктів не зустрінеш більше ніде.
Перш, ніж приступати до готування, ознайомимося з загальноприйнятим способом приготування цього прохолодного супчика, де замість звичної всім ковбаси використовується відварне м’ясо, а кефір і мінералка замінені квасом.
Отже, як же правильно готується окрошка на квасі з хріном і гірчицею за рецептами наших предків? Відповідь ви знайдете в нашій статті.
Окрошка з хріном і гірчицею
Складові
- М’ясо (будь-яке) – 500 г + –
- Картопля – 5-6 шт. + –
- Редис – 300 г + –
- Яйця курячі – 6 шт. + –
- Огірки свіжі – 300 г + –
- Квас – 2 л + –
- Гірчиця – 1 ч.л. + –
- Хрін – невеликий шматочок кореня + 2-3 свіжих листочка + –
- Цибуля зелена – 1 пучок + –
- Петрушка – 1 пучок + –
- Сметана – 0,5 ст. + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
Приготування пікантною окрошки з гірчицею і хріном
- Необхідно відварити деякі інгредієнти. М’ясо може бути будь-яким, але найбільш підходящим вважається яловичина або курка.
- Варимо до готовності, теж саме робимо з яйцями і картоплею, останній готуємо в мундирах, так як очищену картоплю після варіння важко нарізати дрібними брусочками, він легко мнеться і кришиться.
- Потім відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки натираємо на дрібній тертці. Хрін теж потрібно подрібнити і з’єднати з жовтками і гірчицею, ретельно перемішавши. Цей нюанс, внесений в рецепт окрошки з хріном і гірчицею, зробить смак страви більш насиченим.
- Очищаємо від шкірки варену картоплю і приступаємо до нарізки його та інших інгредієнтів. Редис, огірки, м’ясо, яєчні білки, зелень і листя хрону повинні бути нарізані дрібно.
Чому не потрібно різати великими брусочками? Справа в тому, що ідея страви полягає в можливості зачерпнути освіжаючий суп так, щоб в ложці були всі його компоненти. Так набагато краще відчувається повнота і насиченість смаку.
- Змішуємо всі нарізані інгредієнти в глибокій чаші або каструлі. Туди ж додаємо нашу масу з яєчних жовтків, гірчиці та хрону.
- Потім заливаємо квасом, але не всім кількістю відразу, а приблизно 0,5-0,7 л. Відправляємо в холодильник на годину.
- Після того, як окрошка з листям хрону настоїться, доливаємо в неї залишився квас. Не забуваємо посолити і поперчити.
Для холодних супів спецій потрібно більше, ніж для гарячих.
- Подача окрошки не вимагає додаткових церемоній, в тарілку додаємо сметану за смаком, а також, при бажанні, наливаємо трохи квасу прямо з пляшки.
Особливо смачним виходить страва на домашньому квасі, але не всяка сучасна господиня готова витрачати час на його приготування, і все ж воно того варте. Спробувавши одного разу таку окрошку, навряд чи, захочеться надалі звертатися до магазинного напою.
Поради з приготування смачної окрошки з хріном
Для приготування цієї страви потрібно використовувати тільки свіжі продукти. В іншому випадку підсумковий результат буде затьмарений. Тільки перша свіжість інгредієнтів здатна забезпечити легкий і тане смак, що пробуджує все рецептори і доставляє справжню насолоду.
Така окрошка з хроном, рецепт якої ми розглянули, вважається традиційною. Однак блюдо настільки терпимо до змін, та й не вимагає особливо високої майстерності, що можна з ним постійно експериментувати.
- Наприклад, замінити відварне м’ясо на копчене, а то і зовсім його прибрати з рецепта, додавши ковбасу або сосиски.
- Існує маса варіантів окрошки з різними видами риби і морепродуктів.
- Можна додати моркву, а замість відвареної картоплі – смажений.
- Тим, хто не любить квас, варто звернути увагу на кефір, закваску і мінеральну воду.
- Влітку актуальна якась кислинка в їжі, тому перед трапезою в тарілку варто додати трохи лимонного соку.
Як правило, разом з холодником не вживають алкоголь, особливо, якщо вона на квасі. Але сам охолоджуючий суп можна зробити алкогольним, приготувавши його на пиві, білому сухому вині або шампанському Брют з додаванням води (можна газованої).
Окрошка, мабуть, найцікавіше блюдо російської кухні, здатне змінюватися і підлаштовуватися під кожного, не втрачаючи своєї самобутності.