Давно я вже не пекла. Захотілося чогось смачненького. В голові народилася ідея спекти дріжджовий пиріг з волоськими горіхами і маком. Мені дуже подобається, як волоські горіхи поєднуються з маком в будь-який випічці.
Для приготування пирога з волоськими горіхами і маком нам знадобиться:
для горіховою начинки
- 150 г волоських горіхів (ядра),
- 50 грам маку,
- 50 грам цукру або за смаком,
- 70 грам вершкового масла,
для дріжджового тіста
- 160 мл молока (в опару),
- 2 чайні ложки дріжджів (в опару),
- 1,5 чайні ложки (в опару) +70 грам цукру,
- 10 грам ванільного цукру або за смаком,
- 100 грам (в опару) +360 грам борошна,
- 10 грам картопляного крохмалю,
- 2 яйця,
- 80-85 грам вершкового масла (можна частину масла замінити маргарином),
- дрібка солі.
Рецепт приготування пирога з волоськими горіхами і маком.
Секрет успішної дріжджовий випічки криється, звичайно ж, у вдалому рецепті дріжджового тіста. Докладний покроковий рецепт приготування дріжджового тіста можна подивитися тут.
Коротко розповім основні моменти. Тісто я замішую в хлібопічці. Це дуже зручно. Складаю в відерце інгредієнти для опари (молоко, дріжджі, трохи цукру, трохи борошна). Включаю режим “Тісто”, чекаю, поки все перемішається і хлібопіч вимикаю. Залишаю опару підніматися тут же на годину-півтори.
Потім додаю до опари яйця, цукор, борошно, що залишилося, крохмаль (стала додавати крохмаль до дріжджовий випічці недавно, він надає їй особливо пишну структуру), ванільний цукор, вершкове масло і сіль. Знову включаю режим “Тісто”. Після того як хлібопічка подає сигнал про закінчення режиму, залишаю тісто для підйому прямо в ній.
Етапи замісу дріжджового тіста на опарі вручну можна подивитися тут.
Поки підходить тісто, горіхи вимиємо і висушити.
Мак подрібнити в блендері. Додамо до маку волоські горіхи і порубати їх в блендері, тільки не дуже дрібно.
Якщо блендера немає, то мак можна додати в тому вигляді, в якому він продається. А горіхи складаємо в щільний пакет і подрібнюємо їх за допомогою качалки.
Готове тісто розгортаємо на присипаному борошном столі в пласт, товщиною 5-7 мм.
Викладаємо на тісто мак з горіхами і рівномірно розподіляємо. Зверху горіхи посипаємо цукром і потім викладаємо тоненькі пластинки вершкового масла.
Акуратно згортаємо тісто в рулет, добре защипуємо всі краї.
Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Укладаємо в неї рулет. Ножем або ножицями акуратно робимо надрізи на рулеті. Ми залишаємо його в теплому місці на 20-30 хвилин (не забуваємо накрити чистим рушником, інакше тісто заветрітся).
Підійшов пиріг змащуємо зверху яйцем (я також посипала кокосовою стружкою, але це зовсім не обов’язково) і відправляємо в попередньо розігріту до 160 градусів духовку на 35-40 хвилин.
Готовий пиріг з волоськими горіхами дістаємо з духовки, даємо охолонути.
Тепер пиріг можна нарізати на порційні шматки і подавати до чаю.
Смачного.