Сьогодні мова піде про найцікавіше блюді російської кухні, яка не перестає дивувати різними варіаціями інгредієнтів.
Розгляду піддасться окрошка зі смаженою картоплею (рецепт з яловичиною), а також ще кілька способів її приготування з використанням нетрадиційних компонентів. У будь-якому випадку, кожен варіант знайде свого шанувальника, спраглого кулінарних експериментів і нових гастрономічних вражень.
Простежити історію виникнення окрошки з точністю ні у кого не виходить. Поки офіційної версією вважається епоха бурлак на Волзі, які замочували суху воблу в квасі, щоб уберегти від пошкоджень зуби. Пізніше вони почали додавати туди ж овочі та зелень.
Сьогодні окрошка може складатися з такого розмаїття продуктів, що голова йде обертом. Рецепти постійно змінюються, оновлюються і підлаштовуються під смакові переваги людей в різний час.
Рецепт окрошки зі смаженою картоплею
Складові
- Яловичина відварна – 200-300 г + –
- Картопля – 4-5 шт + –
- Редис – 200 г + –
- Огірки – 3-4 шт + –
- Яйця курячі – 5-6 шт + –
- Гірчиця – 1-2 ч.л. + –
- Хрін тертий – 2 ч.л. + –
- Зелень – пучок + –
- Кефір – 500 г + –
- Вода мінеральна – 0,5 л + –
- Сіль і перець – за смаком + –
- Сметана – 1 ст.л. + –
- Рослинна олія – 30 г + –
Покрокове приготування окрошки зі смаженою картоплею
- Варимо м’ясо до готовності, виймаємо з бульйону, який точно стане в нагоді для іншої страви, і залишаємо остигати.
- Потім обсмажуємо картопля на рослинному маслі до хрусткої скоринки. Є 2 способи: використовувати сиру картоплю або взяти відварений – кому як подобається.
- Нарізаємо решту складових дрібними шматочками. При бажанні редис і огірки можна натерти на тертці середнього розміру. Тоді овочі дадуть страви більше соку.
- Після, відокремлюємо яєчні жовтки від білків.
- Жовтки дрібно натираємо і змішуємо з гірчицею і подрібненим хріном.
- Дрібно кришимо зелень.
- Остигнуло до цього моменту м’ясо, теж нарізаємо.
- Вливаємо в кефір мінеральну воду.
- Потім змішуємо всі складові в каструлі, але не чіпаємо картопля. Даємо настоятися в холодильнику.
Подається окрошка зі смаженою картоплею нетрадиційним способом. Обсмажений картопля викладемо на окрему тарілку, щоб додати його в холодний суп безпосередньо перед трапезою. Так картопля залишиться хрусткою, додасть пікантності і зробить смак страви неповторним.
Які ще продукти підходять для приготування окрошки
- З давніх часів в окрошку клали відварне м’ясо, але з часом, щоб не чекати, поки воно приготується, м’ясо замінили на варену або копчену ковбасу, сосиски, копчене філе курки.
- Неймовірно смачна окрошка виходить з представників сімейства осетрових: сьомга, форель, горбуша. А також з додаванням заморожених відварених креветок, які закладають в блюдо в самому кінці, щоб примножити його освіжаючий смак.
- Курячі яйця можна замінити перепелиними і тоді рівень користі від окрошки стане ще більше.
- Урізноманітнити овочевий стандарт супу дозволить морква, відварені або солоні гриби, ріпа, селера, цвітна капуста – все, що є під рукою.
- Чи не обійдіть увагою і вегетаріанську окрошку, яка виключає м’ясні продукти.
- Ну і самий неординарний варіант – фруктова окрошка, де традиційний склад інгредієнтів доповнений фруктовим настоєм з яблук, дині, протертою вишні, родзинок і кураги.
Любителям експериментів і незвичайних смакових поєднань точно полюбиться хоча б один з цих рецептів, в тому числі і окрошка зі смаженою картоплею і яловичиною, про яку ми говорили на самому початку.