З настанням літа страви з овочів стають мало не найважливішими і незамінними на обідньому столі. Особливо улюблені салати зі свіжих огірків, рецепти яких настільки різноманітні, що задовольнять запити навіть примхливих гурманів. Тому включаємо фантазію і спробуємо порадувати близьких незвичайним приготуванням настільки добре знайомих овочів.
Упор зробимо на корисні частування, адже влітку сама природа радить запастися вітамінами і корисними мікроелементами перед суворою зимою. Хоча, на перший погляд, овоч не назвеш скарбницею вітамінів, але огірки з кропом і часником, наприклад, має потужний вітамінний склад!
Чому салати зі свіжих огірків так популярні?
За що ж ми любимо цей овоч, якщо забути про його скромних смакових якостях?
По-перше, за низьку калорійність – всього 13,5 ккал на 100 грам продукту.
По-друге, завдяки своєму свіжому аромату, овоч відмінно втамовує голод, допомагає регулювати апетит і покращує травлення. Але і це не все! Високий вміст води допомагає справлятися зі спрагою і очищати організм, а харчові волокна позитивно впливають на роботу кишечника.
Також в огірках високий вміст калію, завдяки якому поліпшується робота нирок і серця. Крім цього, продукт сприяє кращому засвоєнню білкової їжі, тому найкраще його вживати в їжу з м’ясними продуктами. Не варто забувати і про наступні корисні властивості цих овочів:
– сечогінний ефект – допомагає справлятися з набряками;
– видаляє з організму холестерин;
– захищає від хвороб щитовидної залози – за рахунок високого вмісту йоду.
Тому поспішаємо готувати салати зі свіжих огірків, тим більше, знайти цікаві рецепти дуже просто!
Які огірки ідеальні для салатів?
Перш, ніж приступити до приготування, потрібно подбати про вибір правильних огірків. Для цього скористайтеся наступними рекомендаціями:
- Перед покупкою обов’язково перевірте огірки на дотик – вони обов’язково повинні бути твердими і пружними. В іншому випадку ви купите не найсвіжіший і не хрусткий продукт.
- Також на свіжість овоча вказує світлий колір черешка і відсутність жовтих плям.
- Салатні огірки не мають пупиришек – але це скоріше справа смаку. Якщо ж купуєте пупирчатие овочі, то вибирайте зі світлими шипами.
- Найароматніші сорти горбисті – вони відмінно підходять для салатів.
- Шкірочка овоча, придатного для салату, повинна бути тонкою.
М’ясний салат з огірками та селерою
Складові
- Огірок середнього розміру – 3 шт. + –
- Солодкий болгарський перець – 1 шт. + –
- Селера, стебла – 150-200 г + –
- Помідор – 2 шт. + –
- Петрушка – пучок + –
- Кріп – пучок + –
- Морква по-корейськи – 100 г + –
- Куряче філе – 100-150 г + –
- Волоський горіх – 2-3 шт. + –
- Соєвий соус – 2-3 ст. л. + –
- Лимонний сік – 1-2 ст.л. + –
Приготування
- На першому етапі відварюємо філе і відставляємо його остигати. Щоб прискорити приготування, варто підготувати м’ясо заздалегідь.
* Рада кухарчуком
Філе можна обсмажити зі спеціями. Але майте на увазі, що користь і калорійність страви зміняться.
2. Коли курка охолола, моєму овочі та готуємо їх: зрізаємо попки огірків, чистимо перець і т.д.
3. Нарізаємо овочі так, як подобається. Найкраще, щоб шматочки були невеликими. Дрібно рубаємо зелень. Також ріжемо кубиками курку.
* Рада кухарчуком
Щоб зелень була ніжнішою і без гіркоти, поріжте її, полийте лимонним соком і відставте окремо. Додавайте в салат в самому кінці.
- Змішуємо наші інгредієнти і додаємо моркву разом з соусом, в якому вона зберігається.
- Горіхи чистимо і товчемо, щоб вони стали зовсім дрібними. Після цього підсмажуємо на сухій сковорідці і відправляємо їх в миску з овочами.
- Так як у моркві по-корейськи зазвичай багато рідини, то салат не повинен бути сухим. В іншому випадку додайте столову ложку оливкової олії. Також виливаємо сік лимона і соєвий соус. Все добре перемішуємо і можемо подавати до столу!
для експериментаторів
Салат в лаваші
Вище описаний салат може служити закускою. Для цього нам знадобиться лаваш під назвою пита. Він ніби двошаровий, тому як всередині нього порожнеча. Розрізаємо лаваш на чотири частини і в конвертики укладаємо салат. Тепер блюдо зручно їсти руками!
Додаємо пекінську капусту
Додатково в рецепт можна додати практично будь-які «салатні» овочі. Наприклад, пекінську капусту. Єдина тонкість – це правильно помити її. Краще підставляти під воду не цілий качан, а листя. В іншому випадку є ризик, що ви будете хрустіти піском.
Заправка оливковою олією
Якщо з страви прибрати селера і моркву по-корейськи, то в заправку потрібно додати оливкове масло. Також не зайвим буде чайна ложка гірчиці: діжонськой або французької.
Експериментуємо зі спеціями
Якщо ви віддаєте перевагу експериментувати в приготуванні, то поєднуються огірки з кропом часником, будь-якими овочами, сметаною і з безліччю спецій. З останніх краще вибрати набори, наприклад, прованські або італійські трави.
Огірки з кропом і часником
Для любителів пікантної кухні радимо приготувати огірки з кропом і часником.
Нам знадобляться:
- 0,5 кг огірків,
- 2-3 зубчики часнику,
- 1 перчик чилі,
- кілька пучків кропу,
- сік половини лимона,
- 2-3 ст.л. оливкового масла.
Огірки нарізаємо кружечками невеликої товщини. Додаємо дрібно посічену зелень. Часник чистимо і дрібно нарізаємо або пропускаємо через прес. Перець очищаємо від насіння і дрібно нарізаємо. Все змішуємо і заправляємо соком лимона з оливковою олією. Виходить дуже пікантний і простий салатик.
Обов’язково експериментуйте з інгредієнтами і радуйте своїх близьких смачними і корисними стравами. Не забувайте про салати зі свіжих огірків – рецептів, благо, велика кількість, тому можна зробити щось особливе навіть взимку, коли з овочами туго. Кухарчук бажає вам смачних кулінарних звершень!