На сніданок ви напевно звикли готувати каву, яєчню або якусь кашу, максимум сирники або млинчики з начинкою. Але ми пропонуємо трохи побалувати себе і приготувати маффіни з куркою і сиром; якщо думаєте, що це дуже складно, тоді читайте наші покрокові рецепти. Ці невеликі кекси випікаються легко і швидко, вони добрі не тільки на сніданок, а й як перекус протягом дня або в якості основи для закусок.
Мафіни з курки – кулінарна фантазія або смачна реальність
Традиційно вважається, що маффіни – це солодка булочка під кави з шматочком шоколаду або тягучою карамеллю всередині. Однак дуже популярні не тільки десертні, а й закусочні варіанти таких кексів: з м’ясом, овочами, грибами або іншими добавками.
Вони прекрасно підходять для сніданку, як доповнення до обіду або просто як перекус протягом дня. До того ж вони будуть чудовою основою для гарячих закусок на святковому столі, варто тільки додати зелень, паштет або улюблений соус.
Сьогодні ми приготуємо маффіни з куркою, грибами і сиром – ситний і закусочний варіант. Вони сподобаються абсолютно всім, адже це поєднання продуктів є справжньою класикою кулінарії.
Рецепт на кефірі трохи відрізняється від традиційного, але зате дозволяє зберегти пишність і свіжість протягом довгого часу. До того ж різні сорти сиру, а також додавання різних приправ, можуть значно урізноманітнити смак готових маффинов.
Ніжні мафіни з куркою і сиром на кефірі
Складові
- Куряче філе – 2 шт. + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Кефір – 100 г + –
- Борошно пшеничне – 150 г + –
- Сир напівтвердих сортів – 100 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Коріандр – за смаком + –
- Паприка – за смаком + –
- Рослинна олія – 3 ст. л. + –
- Сода – на кінчику ножа + –
- Спеції для бульйону – за смаком + –
Покроковий рецепт приготування курячих маффинов з сиром
Рецепт маффинов з куркою і сиром дуже простий, а якщо грудку зварити або посмажити заздалегідь, то весь час, включаючи запікання, займе всього лише близько півгодини. Дуже зручно для швидкого і легкого сніданку, що не потребує довгого стояння біля плити.
Для початку підготуємо куряче філе. Це можна зробити напередодні або навіть скористатися залишилися з вечері шматочками.
- Курку добре промиваємо. М’ясо, можна разом з кісточками, опускаємо в холодну воду і ставимо варитися на сильному вогні.
- Як тільки вода закипить, шумівкою прибираємо піну і додаємо спеції разом з овочами для бульйону. Використовуємо свої улюблені: цибуля, морква, чебрець, лавровий лист, запашний перець і т. П. Вогонь зменшуємо до мінімуму і залишаємо на плиті на 30 хвилин.
- Через півгодини додаємо сіль і залишаємо варитися ще на 20 хвилин. Потім вимикаємо вогонь і даємо охолонути прямо в бульйоні.
Замість відварювання курку можна запекти в духовці у фользі або скористатися мультиваркою. У першому випадку філе натираємо спеціями, загортаємо в фольгу і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. У другому – складаємо курку і спеції в мультиварку і ставимо на режим «Суп» або «Гасіння».
- У кефір кімнатної температури додаємо дрібку соди і перемішуємо. Ми залишаємо в теплому місці на 15 хвилин. Незабаром на поверхні з’являться дрібні бульбашки.
- Змішуємо в одній ємності борошно, сіль і паприку. Коріандр розтираємо руками або в ступці і теж додаємо до борошна.
Щоб зробити курячі маффіни з сиром менш калорійними, борошно вищого гатунку можна замінити на цельзонерновую або частково змішати її з висівками або клітковиною.
- В іншій мисці змішуємо яйця і рослинна олія.
- Додаємо кефір з содою і знову перемішуємо.
- З’єднуємо сухі і рідкі інгредієнти. Тісто по консистенції буде схоже на густу сметану. Обов’язково пробуємо і при необхідності вирівнюємо по солі.
- Курку дістаємо з бульйону і нарізаємо невеликими кубиками. Якщо використовувалися цілі шматки, то попередньо видаляємо шкіру і кістки – нам потрібно тільки філе.
- Сир натираємо на крупній тертці.
- Сир і куряче м’ясо додаємо до тесту і все добре перемішуємо.
- Духовку розігріваємо до 180 градусів і готуємо формочки. Металеві потрібно трохи змастити маслом, а ось паперові або силіконові вже готові до вживання.
- Розкладаємо тісто по формах і відправляємо випікатися в духовку на 30 хвилин. Готовність обов’язково пробуємо зубочисткою.
Сирні маффіни з куркою готові. Особливо гарні вони будуть в гарячому вигляді, але і охолоджені надовго збережуть м’якість і класичний смак.
Цей простий рецепт можна зробити набагато більше делікатесним – потрібно всього лише внести невеликі зміни в список інгредієнтів.
Закусочні курячі маффіни з сиром і грибами
Складові
- Куряче філе – 400 г;
- Яйце – 1 шт .;
- Кефір – 100 г;
- Борошно – 150 г;
- Гриби – 150 г;
- Сир з блакитною цвіллю – 100 г;
- Зелень – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Рослинна олія – для смаження + 3 ст. л .;
- Сода – на кінчику ножа;
- Спеції для бульйону – за смаком.
Як приготувати курячі маффіни з сиром і грибами
Цей рецепт не сильно відрізняється від першого по складності, але набагато ефектніше в плані смакових відтінків.
Основний секрет полягає в головних компонентах: курці, грибах і сирі. Так що, чим більше пікантними вони будуть, тим цікавіше вийдуть готові маффіни.
- Відваримо або запекти куряче філе, як в попередньому варіанті, а потім подрібнити.
- У теплий кефір додаємо соду і даємо трохи настоятися.
- Змішуємо яйце і 3 ст. л. рослинного масла, трохи збиваємо.
- Чисті і вимиті гриби нарізаємо на невеликі шматочки. Можна взяти шампіньйони, але їх смак не дуже виразний.
- На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо порізані гриби. Відставляємо сторону остигати.
- Зелень (тільки листову частину) дрібно рубаємо.
- Сир подрібнюємо невеликими шматочками.
Можна взяти з цвіллю або будь-який інший, головне – щоб був приємний запах.
- Змішуємо рідкі компоненти, борошно і сіль. Наводимо їх до смаку і консистенції в норму – повинна вийти однорідна густа маса.
- Додаємо гриби, сир і курку, знову перемішуємо.
- Заповнюємо формочки на 2/3 і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
- Коли маффіни піднімуться або придбають рум’яної скоринки, можна пробувати їх на готовність. Для цього добре підійде звичайна зубочистка.
- Витягуємо, даємо трохи охолонути і подаємо на стіл.
Така закуска буде особливо хороша в гарячому вигляді. Як доповнення до неї чудово підійдуть свіжі помідори, листовий салат або соус блю чіз.
Післямова до рецептом або секрети смачних курячо-грибних маффинов
- Замініть відварну курку копченої – і мафіни вийдуть набагато ароматні. Хоча, звичайно, це збільшить їх калорійність, зате час на приготування скоротиться.
- Якщо є можливість, скористайтеся замороженими лісовими грибами або домашніми заготовками. У цьому випадку перед смаженням необхідно злити зайву рідину.
Тісто на основі кефіру завжди вважалося простим і універсальним, а мафіни з куркою і сиром – легкими в приготуванні і смачними подвійно. Спробуйте – і переконаєтеся в цьому самі.
Смачного!